artikel

Mer personal istället för privatiseringar

Vänsterpartiet har som enda parti öronmärkt pengar i vår skuggbudget för att anställa 7500 fler i äldreomsorgen. Det kostar ungefär tre miljarder per år. Dessutom vill vi öka möjligheterna till utbildning för redan anställd personal. Med mer personal finns det tid att lyssna till de äldre och möta deras behov, skriver Vänsterpartiets kommunala gruppledare i samtliga Norrbottens kommuner.

Under de senaste veckorna har vi kunnat läsa flera avslöjanden om vanvård i verksamheter som drivs av Carema och Attendo Care. Samtidigt har det också kommit fram vilka jättelika vinster som riskkapitalbolagen som driver äldreboenden plockar ut.

Vi i Vänsterpartiet tycker inte att det är speciellt förvånande att dessa företag vill tjäna så mycket pengar som möjligt och därför tummar på kvalitén i sin verksamhet. Det är uppenbart att ”kostnadseffektivitet” i ett kommersiellt vårdbolag ofta innebär färre personal med lägre utbildning. I slutändan blir det de gamla som får betala för vinsten genom fallolyckor, undernäring, dålig hygien och höga dödstal. För att nämna några exempel på den vanvård som gamla människor utsatts för av privata vårdbolag.

De vinster som riskkapitalbolagen gör varje år kommer inte ur tomma intet. Pengarna är till största delen skattemedel som svenska folket betalat in i tron att man bidrar till en bättre välfärd. Möjligheten att göra vinst på äldrevården är mycket god och sektorn påverkas inte lika mycket av konjunkturnedgångar som andra. Även när det är kris blir folk gamla och behöver omsorg. Det finns alltid möjlighet att tjäna pengar.

Många av Sveriges kommuner vill inte få in dessa företag i sin äldreomsorg. Därför har de valt att inte införa Lagen om Valfrihet (LOV) som gör äldreomsorgen till en marknad. Men nu vill den borgerliga regeringen tvångsprivatisera äldreomsorgen i de kommunerna. I sin budgetproposition för 2012 hotar regeringen med nationell lagstiftning om inte samtliga kommuner inför LOV ”frivilligt” före 2014.

Vänsterpartiet säger nej till denna tvångslagstiftning. Vi vill istället förbjuda vinst inom äldreomsorg i Sverige.

Även äldre människor har rätt till ett gott liv och en god omvårdnad. Vänsterpartiet har som enda parti öronmärkt pengar i vår skuggbudget för att anställa 7500 fler i äldreomsorgen. Det kostar ungefär tre miljarder per år. Dessutom vill vi öka möjligheterna till utbildning för redan anställd personal. Med mer personal finns det tid att lyssna till de äldre och möta deras behov.

Eva Olofsson, äldrepolitisk talesperson (V)

Elisabeth Bramfeldt gruppledare (V) Arvidsjaur

Peter Manner gruppledare (V) Arvidsjaur

Bosse Strömbäck gruppledare (V) Boden

Jeanette Wäppling gruppledare (V) Gällivare

Pekka Hyötylä gruppledare (v) Haparanda

Viktor Segerström gruppledare (V) Jokkmokk

Karin Nilsson gruppledare (V) Kalix

Niklas Sirén gruppledare (V) Kiruna

Nina Berggård gruppledare (V) Luleå

Birger Lahti gruppledare (V) Pajala

Brith Fäldt gruppledare (V) Piteå

Harry Nyström gruppledare (V) Älvsbyn

Mikael Larsson gruppledare (V) Överkalix

Christina Snell-Lumio gruppledare (V) Övertorneå

Dela den här sidan:

Kopiera länk