artikel

Ett alliansfritt Sverige även efter 17 september

Valdagen närmar sig med stormsteg och den s.k. alliansen far fram land och rike dels personligen men också medialt via tidningar och radiokanaler. Här utlovas bl.a. stora skattesänkningar, jobb, bättre löner för kvinnor genom privatiseringar o.s.v. Allt det goda skall man få om man bara tror på Reinfeldt och hans kompisar i alliansen.
Men som alltid så försöker de borgerliga gömma eller låta bli att svara på vilka negativa konsekvenser alliansens politik får. Sänkningen av a-kassan, försämrad arbetsrätt, utförsäljning av statliga företag, mer privata inslag i offentlig vård, lönesänkarpolitik a la centerns nya Mauderaterna är bara några av de frågor man försöker gömma eller helst inte prata om.

Ingenstans finns det belägg för t.ex. att mer privatisering inom vården skulle öka lönerna för kvinnor. I stället visar det sig att där kvinnor har låga löner är i t.ex. den privata handeln. Deras sänkning av a-kassan känns som om den arbetslöse själv valt att bli arbetslös därför bör han/hon ha mindre ersättning. Det blir inte fler jobb genom att sänka a-kassan. Det blir inte fler jobb av att skylla arbetslösheten på de arbetslösa.

Och var finns beläggen för att ge utländska företag möjlighet till fullskalig lönekonkurrens skulle ge fler jobb? Nej, det handlar enbart om ren lönesänkarpolitik.

Tyvärr så är vår minnesbild av borgerlig regering ett enda kaos och med många magra år efter deras regeringstid. En tid som inte bör återupplevas nu när svensk ekonomi faktiskt ger möjlighet till ytterligare förbättringar för det stora flertalet. Alliansens politik kommer om de får möjligheten att sitta vid rodret att skapa ett sämre ekonomiskt läge. Det handlar många gånger om förmögenhetsöverföringar från fattiga till rika.

Som sagt Sverige har varit alliansfritt i mer än femtio år och vi hoppas att vi även efter den 17 september är alliansfritt. En garant för att alliansens politik inte får någon påverkan i riksdagen, landstinget eller i kommunen är att rösta på vänsterpartiet.

Siv Holma, riksdagsledamot (v)
Stig Eriksson, partistyrelseledamot (v)

Dela den här sidan:

Kopiera länk