”Jag vill höra killens version”

är det vad du kommer att säga till din dotter om hon en dag berättar att hon blivit utsatt för våld?
Det är väldigt ovanligt att kvinnor ljuger om våld. Ändå är ryggmärgsreflexen då en kvinna eller tjej berättar att hon har blivit utsatt för våld, att mannens version måste lyssnas in innan stödet för kvinnan kan uttryckas. Vid vilka andra brott agerar vi så?
Lagstiftningen kring sexualbrott har skärpts för att bättre skydda offren och förtydliga gränser för samtycke. Även straffskalorna har höjts för att återspegla allvarsgraden i dessa brott. Detta visar på att brott som omfattar våld och sexuellt våld under lång tid har hanterats på ett annat sätt där brottsoffrets utsatthet har varit åsidosatt.
Under Metoo-rörelsen blev det tydligt att kvinnor blir utsatta för våld av män från alla samhällsklasser och alla kulturer. Denna rörelse fick fart på att skärpa lagstiftningen för att skydda offren. Men lagstiftning räcker bara så långt. För att få en reell förändring måste den underliggande strukturen, som fortfarande stöttar den brottsutövande mannen och inte lyssnar till den brottsutsatta kvinnan, brytas. Dessutom visar de senaste årens utveckling i en rad västländer där politiker och företagsledare hyllar aggressiv maskulinitet, på att arbetet för att skydda kvinnor och tjejer åter är i fara.
För att motverka den repressiva utvecklingen och uppnå samtyckeslagstiftningens mål måste vi lyssna på brottsoffret, även när det är en kvinna eller tjej som blivit utsatt. TRO PÅ HENNE.
Uttalande antaget av Vänsterpartiet Norrbottens distriktsårskonferens
Arvidsjaur 2025-03-24