Debatt

Vänsterpartiet tar striden för svenska arbetare!

I helgen träffades distriktsstyrelsen för planering av mobiliseringsåret 2024, och antog samtidigt nedanstående uttalande.

Distriktsstyrelsen 2024-2025 – kontaktuppgifter finns här. 

Vänsterpartiet tar striden för svenska arbetare!

Den 9 juni är det val till EU-parlamentet. Vänsterpartiet och den europeiska vänstern kommer att kämpa för förslag i EU-parlamentet som förbättrar villkoren för arbetarna.
Vänsterpartiet arbetar för att regelverket om offentlig upphandling ska prioritera arbetsvillkor och miljökrav i stället för lägre pris.

Vi värnar den svenska modellen för kollektivavtal och trygga anställningar. Det behövs en stark vänster i EU – din röst gör skillnad.

EU-parlamentsvalet påverkar oss alla, även här i Norrbotten. Arbetsrätten bygger på att alla som arbetar i Sverige ska garanteras rimliga löne- och arbetsvillkor. Så ser verkligheten inte ut idag. EU:s marknadspolitik och domslut i EU-domstolen har lett till en försämrad arbetsrätt med lönedumpning och fler osäkra anställningar.

Förslaget om införande av minimilöner inom EU hotar nu vårt sätt att förhandla löner och arbetsvillkor. Till skillnad från i Sverige är facken i många EU-länder svaga och har svårt att ta kamp för högre löner i kollektivavtal. I dessa länder bestäms ofta de lägsta lönerna i stället i lag, och kallas då för minimilöner. Genom att reglera detta på EU-nivå så hotas den svenska modellen, där fack och arbetsgivare förhandlar om kollektivavtal utan inblandning från Bryssel.

Ett annat hot kommer från den växande gig- eller plattformsekonomin. Framväxten av denna helt nya del av arbetsmarknaden har lett till en oreglerad sektor där de som tar giggen har en extremt utsatt situation. Plattformsarbetarna saknar rättigheter som anställningsskydd och socialförsäkringar. Detta öppnar för att utnyttja arbetare. Det finns risk för att det sprider sig till fler sektorer. Arbetarrörelsens tidigare segrar riskerar att raseras.

Vänsterpartiet fortsätter arbeta för fler trygga jobb och för likabehandling på svensk arbetsmarknad. I Europaparlamentet samarbetar vi med den europeiska vänstern för att reglera gig- eller plattformsbranschen i EU. Vänsterpartiet säger nej till försvagad arbetsrätt och lönedumpning.

Uttalande antaget av distriktsstyrelsen för Vänsterpartiet Norrbotten 2024-04-27

Dela den här sidan:

Kopiera länk