artikel

Sverige har ett ansvar att stoppa folkmordet i Gaza!

Det Israel gör i Gaza är oförsvarligt och innebär ett enormt mänskligt lidande. Journalister, sjukvårdspersonal, hjälparbetare och FN-anställda har varit måltavlor till en grad som inte skådats i andra krig.

FN:s organ för palestinska flyktingar, UNRWA, rapporterar att fler barn har dött i Israels bombningar sedan den 7 oktober än antalet barn dödade i konflikter världen över under de senaste fyra åren. Totalt har tiotusentals civila dödats av Israel och majoriteten är kvinnor och barn.

Som en följd av kriget och blockaden mot Gaza där Israel vägrar släppa in tillräcklig nödhjälp har barn också börjat dö av svält. Det som utspelar sig i Gaza är inte en sidoeffekt av en självförsvarsaktion. Det är ett pågående folkmord som kan fortgå enbart därför att omvärlden låter det hända.

Samtidigt har Sveriges försvarsmakt så sent som den 25 oktober förra året tecknat ett avtal med det israeliska vapenföretaget Elbit systems om köp av krigsmateriel för 1,7 miljarder kronor. Det svenska företaget Aimpoint samarbetar med israeliska vapentillverkare som säljer vapen direkt till israeliska bosättare på Västbanken.

Det ofattbara dödandet sker därför att omvärldens regeringar låter Israel göra det. Blir vi tillräckligt många som protesterar så kan den fortsatta slakten stoppas.

Vänsterpartiet kräver att Sverige säger upp de militära avtalen, sätter ytterligare press på Israels regering att släppa in nödhjälp till Gaza, att den israeliska gisslan släpps och det viktigaste av allt – vi kräver ett omedelbart eldupphör.

Sverige kan bidra till att sätta press på Israel, för en varaktig fred. Sverige ska inte vara ett land som indirekt stödjer dödandet av oskyldiga civila.

Uttalande antaget av Vänsterpartiet Norrbottens distriktsårskonferens
2024-03-24

Dela den här sidan:

Kopiera länk