artikel

Vänsterpartiet Norrbotten tar ställning mot angiverilagen!

Uttalande antaget av Vänsterpartiet Norrbottens distriktsstyrelse 2023-08-26. Den i Tidöavtalet föreslagna angiverilagen slår mot samhällets svagaste och tvingar offentligt anställda att bryta mot tystnadsplikt och yrkesetiska principer.

Enligt Tidöavtalet, grunden för regeringen och sverigedemokraternas samarbete, föreslås offentliganställda bli skyldiga att informera Polismyndigheten och Migrationsverket när de kommer i kontakt med personer som vistas i Sverige utan giltigt uppehållstillstånd. Detta skulle i praktiken innebära att anställda inom vården skulle tvingas agera angivare.
Förslaget är fortfarande under utredning och Vänsterpartiet är starkt kritisk till en angiverilag som skulle kunna få allvarliga konsekvenser.

Vänsterpartiet står enat i övertygelsen att vård, omsorg och skola inte ska vara föremål för politiska agendor eller administrativa begränsningar. Personal inom offentlig sektor ska inte tvingas anmäla asylsökande och papperslösa som söker hjälp, stöd och råd hos dem.

Sverige ska vara ett land som står upp för människors rättigheter. Ett land där välfärden går att lita på och där människors frihet värnas. Sveriges offentligt anställda har en hög yrkesmässig integritet och respekt för rättvisa och värdighet. Detta är vi stolta över.
Under augusti tog majoritetsstyret i Region Norrbotten, där Vänsterpartiet ingår, ställning mot angiverilagen. Även andra regioner, kommuner och fackförbund har gjort detsamma. Distriktsstyrelsen ansluter sig till kritikerna och tar starkt avstånd från förslaget om en angiverilag.

2023-08-26
Distriktsstyrelsen för Vänsterpartiet Norrbotten

Nina Berggård, distriktsstyrelsens ordförande

Dela den här sidan:

Kopiera länk