Debatt

Angiveri är inte en del av Region Norrbotten!

Linda Jonsson, regionråd

Linda Jonsson (V)

I Tidöavtalet, som utgör grunden för samarbetet mellan regeringen och Sverigedemokraterna under de kommande åren, har en diskussion väckts kring anmälningsplikt för offentliganställda när papperslösa söker sig till offentlig verksamhet. Detta innebär i praktiken att offentliganställda skulle agera som angivare. Region Norrbotten vill tydligt betona att vi aldrig kommer kräva att våra anställda bryter sin tystnadsplikt eller lämnar ut personer i nöd.
Oavsett bakgrund eller status ska varje individ känna sig trygg när de söker sig till Region Norrbotten för vård. Vi strävar efter en verklighet där människor inte väljer att avstå från att söka vård, medicin eller genomföra viktiga hälsokontroller på grund av rädslan för konsekvenser som att bli hämtad av polis eller utvisad. Precis som våra professionella vårdgivare inte ska ta ställning utanför sina yrkesområden, så bör de inte heller behöva ta ställning till om en kontakt är tillräckligt angelägen för att kräva anmälan eller utlämnande, säger Camilla Friberg, Regionråd Socialdemokraterna
Vi i Region Norrbotten kommer fortsätta vår strävan att erbjuda vård och stöd på grundval av mänsklig värdighet och respekt för varje individ, oavsett deras juridiska status. Vi vill säkerställa att varje individ som söker vården hos oss får den uppmärksamhet och den vård de förtjänar, utan att behöva känna oro för påtvingade hinder eller rädsla för avslöjanden, uppger Birgitta Johansson Huuva, Regionråd Centerpartiet.
Vi står enade i vår övertygelse om att vård inte ska vara föremål för politiska agendor eller administrativa begränsningar. Vi uppmanar vår personal att inte anmäla asylsökande och papperslösa som söker hjälp, stöd och råd hos oss, konstaterar Linda Jonsson, Regionråd Vänsterpartiet.

Dela den här sidan:

Kopiera länk