Varför kan inte arbetarrörelsen gå tillsammans?

Den 6 november 1881 höll August Palm sitt första offentliga tal i Sverige. Ämnet var ”Vad vilja socialisterna?” Han kom att avtjäna kommande år över sex månader i fängelse för tryckfrihetsbrott, smädelse och ärekränkning. Så farligt var ordet och så farligt ansågs de socialistiska idéerna vara för dem som hade makten.
Sedan den där dagen 1881 har många människor fortsatt kampen för rättvisa, frihet och jämlikhet. Som en fackla har de socialistiska idéerna burits genom historien av kvinnor och män, kampen har fortsatt och motståndet ser på många sätt likadant ut nu som då. Skillnaden är att kapitalismen har förfinat sina verktyg för att maximera sina vinster, för att splittra den farliga och eniga arbetarrörelsen. En arbetarrörelse som när den växte fram var en folkrörelse, som lik en löpeld spred sig genom landet från hav till kust, från stad till land, från syd till nord. En rörelse som aldrig skulle kunna förlora, för vi var många, vi gav varandra kraft och mod! Den gav liv och var nödvändig! Den handlade om liv och död för människor…

I helgen har Socialdemokraterna haft kongress i Västerås. Vårt systerparti har tagit beslut och bestämt sin politiska färdriktning. Vänsterpartiet och socialdemokraterna är två grenar på samma träd, arbetarrörelsen. Vad vi än tycker om varandra, är vi beroende av varandra. Vänsterpartiet har länge lutat sig mot Socialdemokraterna när det var ett starkt socialistiskt parti med tydliga visioner och mål. Idag är det Vänsterpartiet som har tagit över rollen som det tydliga socialistiska partiet.

För en månad sedan firade vi Första Maj. Vänsterpartiets tåg i de stora städerna är idag större än socialdemokraterna, och tågen går alltid på olika tider med olika färdväg för att inte sammanstråla. I det övriga landet träffas vi var för sig i skilda lokaler, på vissa orter går man tillsammans i tåg och har gemensamma möten, men detta är ingen självklarhet… In i det sista är det osäkert… Varför?
Varför kan inte två socialistiska partierna gå bredvid varandra i ett Första maj-tåg?
Varför ser vi inte styrkan av att vara många? Hur ska vi nånsin få en jämlikare värld utan sammanhållning och solidaritet mellan arbetarrörelsens största partier?
Det är på Första Maj som vi visar arbetarrörelsens styrka! En gemensam och
stark arbetarrörelse skulle vara den största skräcken för kapitalismens lobbyister. I deras mardrömmar hör de en samlad arbetarrörelse sjunga: Arbetets söner sluten er alla!

Vi ser hur Vänsterpartiet är drivande i förhandlingarna med Socialdemokraterna i riksdagen och det är tack vare Vänsterpartiet som S nu har tagit ett steg mot en jämställd föräldraförsäkring. Vänsterpartiet ska fortsätta vara den drivande kraften i arbetarrörelsen. Vi ska bli folkrörelsen som driver fram förändringar för ett jämlikare och mer hållbart samhälle. En folkrörelse som motar de bruna krafterna tillbaka ner i sina mörka källare och skrymslen. En folkrörelse kan inte negligeras. Vi behöver även i kommuner och landsting visa vägen för alla vilsna socialdemokrater, för det är Vänsterpartiet som idag äger den socialistiska kompassen. Nu är det dags att låta socialdemokraterna luta sig mot vår axel, vi är garanten för att de alltid har bra sällskap och nu är det vi som håller i rodret.

 

Christina Snell-Lumio

Du gillar kanske också...

1 svar

 1. Sven Nordmark skriver:

  Därför går jag inte tillsammans med socialdemokraterna i Överkalix!

  I början av 90-talet, som sektionsordförande för Kommunal väckte jag frågan om att LO-sektionen skulle arrangera 1:a majfirandet i kommunen och inbjuda s och v att delta.

  V tackade ja till inbjudan, men s meddelade att man ville stå som arrangörer tillsammans med LO-sektionen. Av en illojal s-medlem fick jag reda på vad som sagts av en ledande
  s-politruk vid mötet: ”Nog skall vi fortsätta med att styra detta, men kommunisterna kan ju hänga med i slutet av tåget som en svans med plakat som godkänts av oss”.
  Det blev inget gemensamt tåg på många år.

  2010 uppvaktades v av s med förslag att gemensamt arrangera 1:a maj-firande, vilket också skedde i 2 år. Vi märkte med tiden att den förändrade attityden berodde på att s drabbats av ebb i partikassan, och att man ville ha en medfinansiär av firandet.

  2012 genomdrev socialdemokraterna, i kraft av sin egna majoritet en förändring av reglerna för kommunalt partistöd, som gjorde s till vinnare med en höjning av stödet med ca 180.000 kronor per år. Samtidigt mattades deras intresse för ett fortsatt samarbete.

  Vänsterpartiets medlemmar beslutade vi ett medlemsmöte att avbryta samarbetet, med motiveringen att det var hyckleri att demonstrera tillsammans på 1:a maj, när man resten av året hade vitt skilda åsikter i många frågor.

  Och resten av vad som hänt i Överkalix på den politiska arenan känner säkert de flesta redan till.

  Sven Nordmark
  Överkalix

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *