artikel

Storföretag ska inte kunna stämma stater

Just nu förhandlas frihandelsavtalet TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) mellan EU och USA. Frågan om TTIP är en stor fråga i EU-valet då EU-parlamentet efter valet ska godkänna avtalet.

Som det ser ut nu kommer avtalet att innehålla flera problematiska skrivningar, bland annat ett så kallat investeringsskydd. Det innebär att företag skulle kunna stämma stater om staterna ändrar lagar och regler så att vinsterna blir mindre än planerat. En majoritet av svenskarna vill exempelvis förbjuda vinster i välfärden. Om Sverige skulle lagstifta om stopp för privata vinstintressen i välfärden så skulle det amerikanska riskkapitalbolaget KKR som äger Vardaga (tidigare Carema) kunna stämma Sverige och ärendet skulle avgöras i en internationell specialdomstol.

Så har det gått till när länder har haft avtal med liknande bestämmelser. När Slovakien ville bli av med vinstintresset i sin sjukförsäkring så stämdes de av ett holländskt försäkringsbolag. Och bolaget vann! När Australien ville begränsa rökning blev de stämda av Philip Morris. Vattenfall har stämt Tyskland eftersom de vill avskaffa kärnkraften. Det här avtalet skulle öppna upp för de amerikanska storföretagen att stämma Sverige och det kan Vänsterpartiet inte acceptera.

Andra problem är de så kallade handelsbarriärer som avtalet ska minska. Det handlar ofta om att lagar och regler skiljer sig åt mellan olika länder. Exempel på ”handelsbarriärer” kan vara fackliga rättigheter, miljökrav och konsumenträttigheter. Det finns en risk att de pressas tillbaka om vi ska anpassa oss efter USA. Det blir svårare i framtiden att förstärka svensk lagstiftning på de här områdena.

Vänsterpartiet har varit med och röstat igenom många frihandelsavtal i EU-parlamentet. Frihandel går att förena med demokrati, ordentliga miljökrav och försvar av välfärden. Men vi är emot avtal där företagens vinster väger tyngre än vår demokratiska rätt att välja vänsterpolitik.

Innan det blir något avtal måste EU-parlamentet godkänna det och det sker först efter EU-valet. Det är vi väljare som bestämmer. Vänsterpartiet kommer inte att acceptera ett avtal som sätter företagens vinster framför demokratin. Välfärden är inte till salu.

Nina Berggård
Katarina Burman
Christina Snell Lumio
Kandidater till Europaparlamentet (V)

Dela den här sidan:

Kopiera länk