artikel

Får en näring lukta?

Var går gränsen när det luktar för mycket ? En granne till ett jordbruk i Orrbyn klagar på att det luktar för mycket. Ärendet har gåt till Kammarrätten som tydligen också tyckte att det luktade för mycket. Och nu skall ärendet tas upp i miljööverdomstolen.
Vänsterpartiet Norrbotten stöder det kloka yttrandet från Miljönämnden i Luleå.

  

Får en näring lukta?

 

Var går gränsen när det luktar för mycket ? En granne till ett jordbruk i Orrbyn klagar på att det luktar för mycket. Ärendet har gåt till Kammarrätten som tydligen också tyckte att det luktade för mycket. Och nu skall ärendet tas upp i miljööverdomstolen.

Vi har svårt att uttala oss om hur känsliga grannens eller kammarrättens näsor är, men vi anar problem med att döma efter luktförnimmelser.

En upplevelse av lukt är en personlig upplevelse. En person kan tycka att det luktar och en annan att det inte gör det. Om norrbottnisk näringsliv skall hamna i händerna på människor som tycker at det luktar "för mycket" så är många näringar i farozonen.

Man blir inte sjuk av lukt. Det är inte hälsovådligt. Sjuk kan man bli om utsläppen innehåller skadliga ämnen som påverkar hälsan. Näringslivet har ett hårt regelverk att hålla sig till, för att ta bort skadliga ämnen från sina utsläpp, men at därtill kunna eliminera all lukt som olika människor säger sig ha en upplevelse av, är ju att driva saken in absurdum.

Att norrbottniska jordbrukare har lätt för att hålla sig för skratt, är inte ett dugg märkligt, då svindyra investeringar hotar. Investeringar som dessutom inte kan garantera, att all lukt försvinner. Vad händer om grannen säger att det luktar i alla fall? Vem skall kunna överbevisa grannen om att det inte luktar. Genom att domstolen åker dit och luktar? Men lukt är som sagt en personlig upplevelse.

En lång rad näringar hotas ifall människor i dess närhet skulle få får sig att det luktar, och hänvisa till domstolen som prejudicerande fall.

Vänsterpartiet Norrbotten stöder det kloka yttrandet från Miljönämnden i Luleå. Vänsterpartiet Norrbotten känner oro inför vad som skulle kunna bli effekterna av att domen blir prejudicerande. Och då handlar det inte längre om enbart jordbruk.

 

Vänsterpartiet-Norrbotten

Distriktsstyrelsen 20080823

Börje Lööv, ordförande

Dela den här sidan:

Kopiera länk