artikel

Privatiseringar

LO Norrbotten ifrågasätter om det är socialdemokratisk politik ….

  

Privatiseringar i kommunerna

 

LO Norrbotten ifrågasätter om det är socialdemokratisk politik att sälja hyresrätter, vilket aktualiserats i Piteå och Luleå. Hyresgästföreningen gör likadant och Piteåtidningens ledarskribent manar till eftertanke.  Kommunal och Metall kritiserar privatisering av kommunal verksamhet i Luleå. Lärarfacken stormar mot att skolan inte prioriteras. Anställda och fackföreningar protesterar. I Kiruna manar Gruvtolvan det socialdemokratiska partiet att vända sig till vänster. De föreslagna privata lösningarna inom äldreomsorgen fick fackföreningen att slå näven i bordet. I Luleå tänker man sälja en hel gymnasieby.

Vad är det som händer i socialdemokratiskt styrda kommuner? Har man slutat lyssna på  folk?

Det kan inte stå rätt till, när de borgerliga partierna jublar och gör vågen, applåderar så att de får blåsor i händerna och skriker sig hesa av alla hejaramsor, åt socialdemokratiska privatiserings-förslag och utförsäljning av allmän egendom.

 

Vänsterpartiet ser naturligtvis positivt på att det rör på sig. Tystnaden är demokratins största fiende. Gräsrötter, fackföreningar och anställda som tar kamp kan förändra till det bättre. Det visar t.ex. den socialdemokratiska reträtten i lokalvårdsfrågan i Luleå.

Vi måste höja rösterna, skruva upp volymen och ta kamp mot en politik som alltmer vrids till höger. På nationell nivå mot Reinfeldts krigföring mot arbetslösa och sjuka. Men också på lokal nivå där socialdemokratisk privatiseringspolitik fått fackföreningar och väljare att fundera på hur det är ställt.

 

Den rapport som Sveriges Kommuner och Landsting nu lagt fram, säger att vi kommer att bli tvungna att privatisera mera, annars räcker inte pengarna till vård och omsorg då antalet äldre ökar.

Samtidigt har staten ett budgetöverskott på 134 miljarder ! Dessutom har regeringen sänkt skatterna med 70 miljarder och kommer att sänka skatterna ännu mer. Och vidare är det ingen som kan bevisa att det blir billigare med privata lösningar.

Det förvånar oss att socialdemokraten Britt Westerlund i TV, i stort sett håller med om det  " oundvikliga " i mer privata lösningar.

 

Vänsterpartiet i Norrbotten vänder sig emot borgerlig politik, i vilken skepnad den än uppträder.

 

Börje Lööw, ordförande Vänsterpartiet Norrbotten

Siv Holma, riksdagsledamot

Anna Hövenmark,  Partistyrelsen

Dela den här sidan:

Kopiera länk