artikel

Självklart ska undervisningen vara opartisk

Mauricio Rojas skriver på DN debatt att ”Skolbarnen indoktrineras av politiskt vinklade läroböcker där kraven på allsidighet nonchaleras. Grundskolans vanligaste läroböcker från ansedda förlag som Bonnier och Liber är kryddade med propaganda från socialdemokraterna och vänsterpartiet.”

Detta är smått skrattretande. Tror Rojas på fullt allvar att vi skulle ha resurser eller ägna oss åt att påverka läromedlens innehåll, tror han att förlagen skulle acceptera det och tror han att Sveriges historielärare är en samling idioter?
 
Han angriper framförallt den historieskrivning som framhåller arbetarrörelsens betydelse för välfärdsstaten. Det må han väl få göra men en historiesyn som inte ser kopplingen mellan välfärdstaten och arbetarrörelsens kamp för bättre villkor känns ganska udda. Sedan kan Rojas önska att historien sett annorlunda ut men faktum kvarstår oavsett hans önskedrömmar.
 
På en punkt är vi dock helt eniga. Undervisningen ska vara opartisk. Därför har vi hårt kritiserat Svenskt Näringslivs bjudresor till lärare och deras sponsring av läromedel. Vänsterpartiet har krävt nationella riktlinjer för att garantera skolans opartiskhet. Vi vill också att historieämnet ska ges högre status och bli ett kärnämne. Detta är krav som avvisats av högern. Verklig opartisk undervisning är högern inte angelägen om.
 
Lasse Ohly

Dela den här sidan:

Kopiera länk