artikel

Vill du få din a-kassa sänkt?

Vill du få din arbetslöshetsförsäkring sänkt? Att fackföreningsavgiften ska höjas? Anser du att det är lathet som gör att du inte får ett värdigt jobb? Tror du att det kommer att skapas fler jobb genom att försämra villkoren för sjukskrivna och arbetslösa?
Om du svarar nej på samtliga frågor är högeralliansens jobbpolitik inget för dig. Borgarna går till val på att göra dig som arbetstagare mer utsatt – mer i händerna på de privata arbetsgivarna. Dom verkar tro att ”hungriga vargar jagar bäst” även gäller för människor av kött och blod: Är du tillräckligt desperat – tar du vilket jobb som helst till vilka villkor som helst. Det tjänar inte du på, men de privata arbetsgivarna gör det.

Vi talar om ett systemskifte i svensk politik, med försämrade arbetsvillkor och osäkra anställningar till låg lön. De ”nya” moderaterna med kompani är dock samma gamla höger om än i skränig förpackning. Har du råd med det? Hur kommer din tillvaro att te sig – under ett borgerligt styre – om du blir av med jobbet, blir sjuk, blir med barn eller är ensamstående med barn? Högeralliansens jobbpolitik gynnar, i vanlig ordning, den som redan har det stabilt och vars pengar aldrig sinar i slutet av månaden. Mer ny än så är inte deras politik.

Vi i vänstern ser med fasa på denna utveckling. Får borgarna makten kommer det att innebära sämre tider för stora delar av befolkningen. Så vill vi inte ha det. Vi vill att folk ska ha rätt till värdiga jobb till värdiga löner och värdiga villkor. Vi ska alla betala efter förmåga och få tillbaka efter behov. Den offentliga sektorn är vår gemensamma – och den vill vi satsa på! Folk går arbetslösa trots att Sveriges ekonomi växer så att det knakar och trots att det är skriande behov av mer personal inom vård, skola, omsorg – trots att det är glest mellan poliserna på landsbygden och att fler och fler bibliotek läggs ner på ort efter ort. Det är inte rimligt – vi har inte råd att låta folk gå utan jobb, när andra sliter ut sina kroppar för att försöka täcka personalbristen. Därför kräver vi i Vänsterpartiet 200 000 nya jobb i vår gemensamma sektor. Efter 1990-talets tortyr av de offentlighetsanställda är det hög tid att tänka om – tänka nytt – att anställa fler!

Med din röst på vänstern kan du stoppa systemskiftet: Fem arbetslösa är fler än fyra direktörer – vi hoppas att det märks den sjuttonde september.

Iris Dimitri ordförande Vänsterpartiet Norrbotten

Dela den här sidan:

Kopiera länk