artikel

Från Bänk 342: Sverige måste ta avstånd nu

Jag ser på TV och blir förbannad! Var finns solidariteten med de utsatta människorna i mellanöstern? De som skriker ut sin rädsla och smärta. De som ropar efter att världen ska reagera.
Javier Solana, EU:s utrikespolitiske talesman, sitter med ett brett leende vid USA:s utrikesminister Condoleezza Rices sida.

Jag deltog på ett protestmöte mot Israels krig som Ung Vänster ordnat. Ett 50-tal flyktingar från mellanöstern demonstrerade häromdagen. Det behövs en stark världsopinion mot Israels orättfärdiga krig. Inget land i världen har brutit mot så många FN-resolutioner som Israel. Israel kan göra det för att de har stöd av USA. EU är handlingsförlamat i sin anpassning till USA. Den socialdemokratiska regeringen duckar. Sverige måste ta avstånd från Israels statsterrorism! Det måste bli vapenvila för att hindra oskyldiga människor från att lida och dö. Om det inte blir vapenvila riskerar vi att stå inför att fler länder, som t.ex. Syrien och Iran, dras in i ett förödande krig. Bojkotta israeliska varor. Israel måste sluta upp med att bomba sönder infrastrukturen i Libanon och Palestina.

I bjärt kontrast till mellanöstern har sommaren för mig inneburit lite städning och resor. På mina korta resor i länet möter jag människor. Det är i mötet med dem som jag hämtar kraft att orka kämpa vidare för det jag brinner för.

Den förenade vänsterns EU-parlamentariker har varit på besök i Kiruna. Ett 80-tal personer kom från 13 medlemsländer. Teman för deras studiedagar var regionalpolitiken och den växande sexslavhandeln. I senaste EU-valet blev vänsterpartiet det största partiet i Kiruna! Vi behöver mer av RIKTIG vänsterpolitik för att klara de negativa konsekvenserna som följt med EU-medlemskapet. Enligt gällande EU-fördrag, exempelvis, måste alla medlemsstater bedriva en högerekonomisk politik. Granskar vi förslaget till den nya konstitutionen – kommer vi att tvingas ta ytterligare steg mot ett superstatsbygge.

När vårriksdagen avslutades fick Göran Persson frågor om hur regeringen skulle hantera förslaget om konstitutionen. Förslaget som, för övrigt, både Frankrike och Holland redan röstat nej till i folkomröstningar. Persson var tydlig med att konstitutionsförslaget INTE skulle underställas en folkomröstning. Det var, enligt Persson, Riksdagen som skulle godkänna konstitutionen. Det blir alltså den nyvalda Riksdagen som kan komma att besluta om att flytta fler beslut till Bryssel. Varför finns inte denna fråga på den politiska agendan? Antagligen beror det på att det finns en stor majoritet bestående av fem riksdagspartier som redan sagt ja till förslaget. Hur kommer riksdagskandidaterna att rösta? Jag och vänsterpartiet vågar deklarera före valet att vi kommer att rösta nej om frågan aktualiseras. I motsats till Persson anser (v)i dessutom att förslaget fallit eftersom det krävs att alla medlemsstater är eniga om fördragsändringar. Denna enighet saknas eftersom två länder sagt nej.

Siv Holma, Kiruna
riksdagsledamot (v)

publicerad i NSD 060731

Dela den här sidan:

Kopiera länk